USA jazziajaloolane Larry Appelbaum esmakordselt Eestis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

18.-27. aprillini viibib Eestis jazziajaloolane, ajakirjanik ja USA Kongressi Raamatukogu muusikaosakonna teadur Larry Appelbaum, kes annab Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Narvas muusikaõppuritele ja –õpetajatele jazziteemalisi loenguid ning kohtub muusikaajakirjanikega.

 Pärnu Muusikakooli õpilastega kohtub Larry Appelbaum 22. aprillil kell 15.00

Appelbaum viibib Eestis USA saatkonna ja Eesti Jazzliidu kutsel, tähistamaks Eestis ülemaailmset jazzikuud (Jazz Appreciation Month), mis sai alguse Appelbaumi kodulinnas Washingtonis. Ehkki Appelbaum viibib Eestis esmakordselt, on ta meie jazzmuusikaga kursis.

Larry Appelbaum on maailmas tunnustatud jazzispetsialist, kelle mitmekülgsust kinnitab tema lai professionaalne haare. Just tema on leidnud mitu Thelonious Monk´i , John Coltrane´i ja Lester Young´i ajaloolist salvestust. Alates 1981. aastast töötab ta USA Kongressi Raamatukogus täites erinevaid rolle heliinsenerist kuraatori, haridus- ja arhiivindusspetsialistini. Appelbaum kuulub Grammy auhinna jazzikategooria nominatsioonikomiteesse, ta on töötanud produtsendi ja kontserdikorraldajana ning konsultandina paljude jazzialgatuste juures üle maailma. Tema hiljutine suurem töö konsultandina hõlmab Venemaa jazziarhiivi ja uurimiskeskuse loomist koostöös Vene kolleegidega.

Ajakirjanikuna on Appelbaum teinud aastaid kastööd maailma jazziajakirjanduse eliiti kuuluvale JazzTimes´ile. Lisaks kirjutab ja pildistab ta nii Vene, Jaapani kui ka USA trüki- ning veebiväljaannetele. Alates 1981. aastast töötab ta vabatahtliku jazzitoimetajana raadiojaama WPFW-FM heaks, mis levib üle maailma. Tema saadetes on korduvalt kõlanud ka Eesti muusika.

Eestis pühendub Appelbaum kohtumistele muusikaõpilaste, -õpetajate ja ajakirjanikega, mille keskmes on vestlused jazziajaloost, samuti arutelud jazzi hetkeseisust maailmas ning noorte muusikute rahvusvahelistest karjäärivõimalustest. Tema kohtumiste korraldamisele on õla alla pannud tunnustatud jazzmuusikud ja pedagoogid Jaak Sooäär, Oleg Pissarenko ja Marek Talts.

Larry Appelbaumi ajakava Eestis

20. aprill kohtumine Jazzkaare noorte veebireporteritega

21. aprill seminar Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia tudengitele

22. aprill kohtumine Pärnu muusikakoolis õpilaste ja õpetajatega

23. aprill kohtumine Tartus H. Elleri Muusikakooli õpilaste ja õpetajatega

24. aprill kohtumine Narva kolledžis Narva ja Sillamäe muusikaõpilaste ja –õpetajatega

25. aprill kohtumine Tallinna üldhariduskoolide tudengitega

Koostööpartnerid ja toetajad
USA Suursaatkond Eestis, Eesti Kultuurkapital, USA Kongressi Ramatukogu, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, G. Otsa nim muusikakool, Jazzkaar, H. Elleri nim muusikakool, Narva jazziklubi, Narva Kolledž, Sillamäe muusikakool, Tartu jazziklubi, Pärnu muusikakool, Pärnu Endla jazziklubi, Eesti Muusikaõpetajate Liit jt.

Lisainfo ja kontakt

Marek Talts

tel 52 11 693, marektalts@gmail.com